Muzeul Brăilei „Carol I” – Secţia „Ştiinţele Naturii” vă invită la sediul din Parcul Monument (Aleea Parcului, nr. 15) la foto-expoziția FORME DE VIAȚĂ UNICE: FLORA ȘI FAUNA AUSTRALIEI.
Expoziţia propune publicului vizitator o călătorie virtuală prin fascinanta şi unica ţară-continent, cu peisajele sale atât de variate şi unde coabitează cele mai multe specii endemice de floră şi faună.
Expoziția poate fi vizitată în perioada iulie – septembrie, de marți până duminică, între orele 10 – 17.
„Australia este un continent cu o faună deosebită. Deşi o bună parte a teritoriului este acoperit de deşert, fauna şi vegetaţia de aici sunt totuşi extrem de bogate. Apele izolează Australia de celelalte continente de mai bine de 30 mil. de ani, ceea ce a permis evoluţia în mod diferit a multor animale şi plante unice: jumătate din marsupiale, monotremele (ornitorincul şi echidna), koala, struţii Emu, papagalii cacadu, păsările-paradisului, pasărea-kiwi, pasărea-liră etc. Astfel, 85% din floră, 84% din
mamifere şi aproape jumătate din păsările de aici sunt specii endemice.
Din punct de vedere ecologic, fauna australiană se caracterizează în special prin lipsa mamiferelor carnivore mari – singurul reprezentant fiind câinele Dingo -, lipsa aproape totală a mamiferelor, a căror hrană principală o constituie semințele plantelor ierboase și prin slaba saturare a
biocenozelor.
Flora Australiei constă în cea mai mare parte din plante endemice, ceea ce face ca Australia să aibă o floră caracteristică. Ea cuprinde cca. 20.000 de specii de plante. Printre plantele întâlnite mai frecvent se poate aminti eucaliptul și salcâmul (între 850 și 1.000 de specii). Aceste două genuri
de plante sunt tipice continentului australian.
Australia deţine peste 7000 de păduri tropicale, regiuni montane şi un deşert vast. Peisajul montan este reprezentat de Cordiliera australiană din care face parte şi lanţul Munţilor Albaştri.
Aceste păduri adăpostesc o bogată colecţie de faună sălbatică, nativă pentru Australia, unică, din acest motiv zona fiind declarată Parc Naţional.
Marea Barieră de Corali adăpostește, de asemenea, una dintre cele mai mari diversităţi faunistice marine și este cel mai mare organism viu de pe Pământ.
Australia este ţara neprevăzutului şi a contrastelor. O întindere impresionantă, o bogăţie naturală cu peisaje impresionante, plante şi animale exotice rare, unice în lume” (Buzea Elena, referent, Secția „Științele Naturii”).
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.