Farmacia Faltis din Brăila, care mai păstrează tradiţia fabricării de medicamente şi prepară în propriile laboratoare produse farmaceutice după reţete vechi de peste 150 de ani, vine în sprijinul brăilenilor în această perioadă afectată de pandemia de coronavirus şi le oferă alcool farmaceutic la preţuri mici, aproape fără adaos comercial, intenţia proprietarului farmaciei, Ion Bobaru, fiind aceea „de a ajuta oamenii, nu de a face profit”.
„Aceasta este o iniţiativă personală, prin care mă implic şi vin în ajutorul celor care nu au o metodă să se dezinfecteze, să se antiseptizeze pe mâini. Fac un alcool farmaceutic în concentraţie de 70%. Această concentraţie a alcoolului de 70% este concentraţia optimă pe care o recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin Ministerul Sănătăţii din România. Cred că sunt singura farmacie care îmi permit să pun pe piaţă acest antiseptic şi dezinfectant la flacoane de 250 ml şi de 500 ml la preţuri foarte mici. Un flacon de 500 ml costă 9 lei. Am un profit aproape derizoriu, de 73 de bani pe flacon, dar nu mă interesează profitul, mă interesează să vin în ajutorul celor care au nevoie de acest alcool sanitar bun ca antiseptic şi dezinfectant”, a declarat, pentru AGERPRES, Ion Bobaru.
Ultimul spiţar din oraşul de la Dunăre, care prepară cu mâna lui leacuri unicat de pe vremea bunicilor, spune că, de câteva zile, toată activitatea farmaciei sale este direcţionată spre acest alcool farmaceutic, pe care îl prepară din propriile rezerve de alcool.
„Eu de câteva nopţi nu dorm, mă gândesc cum să fac să rezolv problemele. Toată activitatea mea de câteva zile este blocată cu acest medicament. Toată lumea lucrează pentru prepararea lui, am lăsat deoparte alte preparate farmaceutice. Sunt conştient că voi avea câştigul diminuat, pentru că nu pot să fac alte preparate, unde am adaos comercial şi aş putea fi sustenabil pentru cheltuielile cu salariile şi alte cheltuieli, dar eu văd situaţia de faţă ca pe o necesitate. Iniţiativa este strict a mea. Eu aş putea să continui să fac acest alcool pentru mai multă vreme, dar furnizorul meu din Bucureşti mi-a spus că până pe 10 aprilie nu mai pot să mă aprovizionez, pentru că livrarea este blocată şi redirecţionată către producătorii de spirt medicinal, care aprovizionează spitale şi celelalte unităţi ale statului. Noroc că eu am avut această rezervă, dar o voi termina zilele acestea. După 10 aprilie, s-ar putea să reiau activitatea de preparare a alcoolului farmaceutic”, a spus Bobaru.
Având în vedere că solicitările pentru acest produs sunt foarte mari, Ion Bobaru spune că au fost zile când a rămas fără flacoane în care să pună alcoolul farmaceutic pe care îl prepară, motiv pentru care oamenii au venit cu sticle de acasă şi au stat la coadă ca „la agheasma de la Izvorul Tămăduirii”.
„Ieri după-amiază mi s-au terminat sticlele, nici etichete nu mai am. Este o muncă intensă, se munceşte în două ture fără întrerupere. Pentru că nu am mai avut flacoane, oamenii au venit cu sticlele de acasă, cum se duc să îşi ia agheasmă. Coada de la Farmacia Faltis se poate asemăna cu coada la agheasma de la Izvorul Tămăduirii, alcoolul farmaceutic fiind un izvor de sănătate. Este coadă din două motive, datorită renumelui farmaciei, pentru că lumea ştie că ceea ce face Farmacia Faltis este de calitate, şi datorită preţului mic. În interiorul farmaciei intră o singură persoană. Zilele acestea am avut noroc şi cu timpul, pentru că e frumos afară, dacă era urât, poate era mai greu se stat şi de aşteptat la coadă afară. Poate sunt şi alte farmacii care încearcă să facă acest alcool de 70%, dar preţurile lor sunt de 4-5 ori mai mari. În afară de coada pe care o vedeţi în faţa farmaciei, am o coadă şi la telefon, pentru că sunt solicitări din toată ţara, dar am ales să fiu patriot local şi să vând acest alcool de 70 de grade numai brăilenilor. Dacă vor aprecia sau nu gestul meu, numai istoria va decide”, a mai spus Bobaru.
Renumit în ţară, dar şi în străinătate pentru multe din preparatele sale, Ion Bobaru recomandă pentru tratarea răcelilor şi a gripelor preparatele obţinute din plante medicinale.
„Pentru răceală eu recomand preparatele obţinute din plante medicinale. Cele mai importante simptome prin care se manifestă răceala, gripa şi acest COVID-19 se rezumă în afecţiunile aparatului respirator superior, nas, gât şi faringe. Avem picături decongestive şi unguente pentru sinuzite şi pentru rinite, avem siropuri obţinute din plante medicinale pentru tuse productivă şi pentru tuse seacă, pentru durerile în gât, faringite, avem nişte bomboane de supt, care sunt menţionate în Farmacopeea Română de la 1862. Sunt cele mai căutate produse pentru durerile în gât”, a completat farmacistul Bobaru. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.