Mariana Nicolesco vă invită la celebrarea unui sfert de veac al Evenimentelor Darclee, Brăila 25-31 iulie

Divertisment

Manifestările Darclee revin în primul plan al vieţii noastre artistice, în entuziasmul tinerilor artişti care de doi ani aşteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în locurile de supremă atracţie pentru ei, pentru formarea lor, pentru noul elan al propriului viitor.

Alături de ei publicul pasionat de artă, de muzică, de cânt, publicul care a ovaţionat de fiecare dată cu atâta bucurie recitalurile, concertele, galele din teatrul în care debuta Hariclea Darclee la 1881 sau Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării, la care asistă întotdeauna cu miile.

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco între 25 şi 31 iulie au vocaţia de-a reaprinde flacăra inspiratoare şi în acelaşi timp de-a celebra fantasticile împliniri prin care a fost onorat timp de mai bine de un sfert de veac numele legendarei soprane Hariclea Darclee, când peste 2900 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente au făcut la Brăila paşi importanţi pe drumul măiestriei.

Aşezate sub Înaltul Patronj UNESCO, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee, create de Mariana Nicolesco, Cursurile sale de Măiestrie Artistică, „manifestări incomparabile şi unice”, după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg, au readus în conştiinţa naţională şi internaţională numele aceleia care a fost prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Căreia compozitori de renume i-au dedicat nu mai puţin de 13 opere, ea triumfând în premierele mondiale cu La Wally de Catalani, Iris de Mascagni şi, mai ales, Tosca de Puccini.

O seară muzicală mult aşteptată în acest an este aceea în care vineri 29 iulie publicul va urmări filmul Omagiu Evenimentelor Darclee şi video-proiecţiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru şi Doctor în Muzicologie. Îl vom revedea apoi într-un repertoriu strălucitor pe pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru această sărbătoare. Şi vom aplauda în încheiere un Recital al tinerilor artişti.

Sâmbătă 30 iulie atât de popularul Concert Extraordinar de pe Esplanada Dunării reuneşte sub bagheta Maestrului Marco Balderi laureaţi ai Concursului Darclee, Orchestra Festivalului Darclee şi Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.

Iar duminică 31 iulie are loc un adevărat maraton liric, Gala Master Class.

Organizatori: Fundaţia Darclee, Fundaţia Internaţională Ateneul Român
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, de Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila.
Teatrul Municipal Filarmonica Lyra – George Cavadia Centrul de Creaţie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe FacebookInstagram , YouTube , TikTok .