Preşedintele CJ Brăila: Vrem să începem să testăm şi personalul medical din prima linie

Social

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat, joi, în conferinţă de presă, că se va începe testarea pentru COVID-19 a personalului medical din prima linie din Brăila, cu aparatul REAL TIME PCR donat de compania care administrează Insula Mare a Brăilei.

Potrivit lui Chiriac, aparatul donat de compania Agricost by Aldahra a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă la începutul acestei săptămâni şi a realizat, până acum, doar testări pentru persoane suspecte de coronavirus, dar se doreşte testarea cu el şi a personalului medical din prima linie.

„Am acreditat laboratorul, iar ultima dată când am vorbit cu managerul Spitalului Judeţean făcuse 14 testări. Aparatul respectiv face 48 de probe în 12 ore. Se poate lucra şi noaptea, deci putem face 96 de probe în 24 de ore. Eu zic că sunt arhisuficiente pentru judeţul Brăila. În momentul de faţă, sunt 1.700 de teste şi au consumat circa 30, cu tot cu cele folosite pentru verificări. Avem teste suficiente, avem şi un acord cadru semnat de spital cu o firmă producătoare pentru încă 6.000 de teste, deci teste ar fi. Îmi doresc să fie testat şi personalul medical şi administrativ din centrele Direcţiei de Asistenţă Socială. Voi avea o discuţie şi cu primarul, pentru că şi aceşti oameni intră foarte mult în contact cu persoane vârstice şi dorim să nu avem un astfel de focar”, a declarat Chiriac.

În aceste condiţii, preşedintele CJ Brăila a declarat că nu este convins că ar mai fi necesar ca Spitalul Judeţean să mai achiziţioneze un aparat REAL TIME PCR, din bugetul Consiliului Judeţean, având în vedere că spitalul a făcut deja comanda pentru un astfel de aparat, iar firma producătoare a anunţat că îl poate livra abia în toamnă.

„Am avut o discuţie cu conducerea spitalului, se pare că firma producătoare a spus că aparatul vine prin septembrie-octombrie. Eu le-am spus: ‘E hotărârea voastră dacă îl luaţi pe al doilea, dacă este nevoie sau nu’. Se pare că medicii de laborator doresc un aparat cu care să determine viremia, adică dacă te testează şi ieşi pozitiv cu COVID-19, acel aparat îţi spune cât la sută eşti contaminat: 10%, 20%, 50%, iar medicul poate să îţi dea un tratament adecvat. Acum tratamentul pentru COVID-19 se dă pe schema agreată de Ministerul Sănătăţii”, a mai spus Francisk Chiriac. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.